Menü Bezárás

A Szikla a hawaiiak szent hegyének védői mellé állt – Index

A Szikla (The Rock), azaz Dwayne Johnson színész megjelent a hawaii őslakosok által szent helynek tartott Mauna Kea hegy megvédéséért tartott tüntetésen – számolt be a Reuters.

A Szikla szerint a majdnem két hete tartó tüntetés nem a tudomány ellen szól, hanem az ottani emberek kultúrájának tiszteletéről, és arról, hogy a morálisan helyes dolgot kell tenni. Úgy véli, ha már ekkora érzelmi visszhangot váltott ki a tervezett hatalmas teleszkóp a helyiekből, akkor valamit lépni kéne. 

 Ahogy mi is beszámoltunk róla, a Mauna Kea tetejére tervezik a Harmincméteres Teleszkópot (Thirty Meter Telescope), ami a valaha épített legnagyobb, a látható fénytartományban üzemelő távcső lenne a világon.

A helyi őslakosok egy része szerint viszont a projekt páros lábbal száll bele kultúrájukba és hiedelemrendszerükbe, mert egy alvó vulkán, amit ők szent helynek tartanak. Ezért tüntetéssorozat indult az építés kezdetének napján, elbarikádozták a munkagépek útját, pár nap tüntetés után pedig 33 embert, főleg idős hawaiiakat letartóztattak. Nemrég pedig szükségállaptot is elrendeltek emiatt ebben az államban.

A Szikla tinédzser korában Hawaiion élt, ezért kötődik ehhez a helyhez. A szintén hawaii kötődésű Jason Momoa Instagramján már többször kiállt a hegy védelme és a helyiek kultúrája mellett, bár személyesen még nem tudott a tüntetők közt megjelenni. 
Olvass tovább…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük